r
E İmza Alana E portal + 250 Kontör Bizden Hediye

Sanal POS Nedir Nasıl Alınır? Sanal POS Komisyon Oranları? En İyi Sanal POS Hangisi?

Tarih: 15.04.2025 19:14
Sanal POS Nedir Nasıl Alınır? Sanal POS Komisyon Oranları? En İyi Sanal POS Hangisi?
İster profesyonel bir e-ticaret sitesi yönetin, ister Instagram üzerinden satış yapın, sanal POS artık dijital ödeme almanın vazgeçilmez bir yolu. Hem kullanıcı dostu olması hem de güvenlik seviyesinin yüksekliği sayesinde, satışlarınızı bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Ürünlerinizi dijital ortamda satarken 7/24 ödeme almanın daha geçerli bir yolu olmayabilir. Çünkü müşterilerinize kredi kartı/banka kartı ödeme seçeneklerini sunmanız başka şekilde mümkün değil. Sadece havale/EFT hem müşteriler için kullanışlı olmaz hem de satışları kısıtlayabilir. Dolayısıyla e-ticarette sanal POS komisyon oranlarından sanal POS firmalarına kadar ihtiyaç duyacağınız her bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz.

 

Sanal POS Nedir?

Bankalar ya da lisanslı ödeme sistemleri sağlayıcılarının sunduğu fiziksel POS cihazlarının dijital ortamda çalışan versiyonudur. Güvenli ödeme altyapısı (3D Secure) sunan sanal POS (Virtual Point of Sale),fiziki bir pos cihazı yerine, internet üzerinden kredi kartı ve banka kartı ile ödeme almanızı sağlayan dijital sistemlerdir. Bu nedenle e-ticaret sitelerinde, mobil uygulamalarda ve link ile ödeme sistemlerinde çok kullanılır. Bazı durumlarda dijital cüzdanları da destekler.

Kısacası, web sitenizde veya mobil uygulamanızda müşterilerinizin kart ile ödeme yapmasını mümkün kılar. Fiziki POS ile benzer şekilde müşteri ödeme yaptığında sipariş tutarı içerisinden firmaya göre değişen oranlarda sanal POS komisyon oranları alınır. Aynı zamanda yine firmaya bağlı olarak genellikle 1-7 günlük periyotlarla kalan hakediş tutarları ticari hesabınıza aktarılır.

Sanal POS Nasıl Alınır? Sanal POS Başvuru Şartları

Sanal POS başvurusu için iki ana yol vardır: Bankalar ile yetkili sanal pos sağlayıcıları hizmet alabileceğiniz en güvenli seçeneklerdir. Çalışmak istediğiniz banka şubesine direkt giderek veya online başvuru formu ile işlem başlatabilirsiniz. Ödeme kuruluşlarında ise online başvuru ile genellikle aynı gün içinde aktifleşen (Web siteniz uygun ise) yapı mevcut. Bireysel (Şahıs) firmalar da başvurabilir. Hatta bazı ödeme kuruluşları vergi levhasız bireysel kullanıcıları da kabul eder. Şirket sahibi iseniz, aşağıdaki belgeler başvurularda genellikle yeterlidir:

Sanal POS için Sitede Olması Gerekenler Nelerdir?

Sanal POS başvurusunda bulunacak firmaların, güvenli ve yasal satış ortamı sunduğunu belgelemeleri oldukça önemlidir. Başvurunun olumlu değerlendirilebilmesi adına işletmenin internet sitesinin hem teknik altyapı hem de yasal düzenlemeler açısından belirli standartları karşılaması beklenir. İşte dikkat edilmesi gereken temel kriterler:

  1. Erişilebilir, aktif web sitesi
  2. Güvenlik sertifikası (SSL)
  3. Kredi kartı ile ödeme seçeneği
  4. Banka logoları
  5. Ürün kataloğu, sepet sistemi
  6. Garanti, iade/iptal şartları
  7. Gizlilik-güvenlik politikası
  8. Teslimat bilgileri
  9. İletişim bilgileri
  10. Ürün/hizmet fiyatlandırması yabancı para birimiyle yapılacaksa, web sitesinde geçerli döviz kuru net ve anlaşılır şekilde gösterilmelidir.
  11. Turizm firmaları TÜRSAB
  12. Sağlık ürünü satışında Sağlık Bakanlığı yetki belgesi
  13. Ateşli silah benzeri ürünler için Valilik izni alınmalıdır.

Sanal POS Komisyon Oranları Yüzde Kaç?

Oranlar, dijital satış yapan herkesin ilk merak ettiği konulardan biri. Fakat ne yazık ki sabit değildir. Sağlayıcıya, işletme türüne, valör süresi ve işlem hacmine göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla başlangıç oranları çoğunlukla daha yüksektir. Firmalar arası farklar oldukça fazla olduğu için genellikle %0-4 arasında değişen rakamlar gözlemlenir.

En Düşük Komisyonlu Sanal POS için Ne Yapmalı?

Aylık işlem hacmi artışının komisyon oranlarını düşürmede büyük bir etken olduğunu söylemiştik. Ancak bunu başarabilmek ve daha düşük oranlardan faydalanmak adına aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Aylık satış hacminizi arttırdıkça sağlayıcınızla özel oran pazarlığı yapabilirsiniz.
  • Bankalarla doğrudan çalışmak ilk etapta zor olsa da, uzun vadede daha düşük oran sunabilir.
  • Entegratör firmalar üzerinden birden fazla firmayı test ederek bütçenize en uygun sanal POS’u tespit edebilirsiniz.

Sanal POS Nasıl Açılır?

Başvurunun onaylanmasının ardından, hizmet sağlayıcınız size entegrasyon sürecinde ihtiyaç duyacağınız API dokümantasyonu, yönetim paneli erişimi, test kart bilgileri gibi teknik verileri iletecektir. WooCommerce, Shopify, Ideasoft gibi platformlar kullanıyorsanız, bu süreç daha da kolaylaşır. Çünkü çoğu sistem için hazır eklentiler mevcuttur. Çoğu ödeme kuruluşunun hazır e-ticaret altyapıları ile entegrasyonu olduğundan POS’u kolayca aktifleştirebilirsiniz.

Vergi Levhasız Sanal POS Verilir mi?

Şu anda hem çok yaygın hem de yasal olmamak ile birlikte bazı özel ödeme kuruluşları, bireysel kullanıcılar için de bireysel sanal POS imkânı sunabilir. Yasal mevzuatlar açısından pek uygun değildir. Bankalar ile lisanslı ödeme kuruluşları, başvuru yapan kişinin ticari faaliyet yürütüp vergi yükümlülüklerini yerine getirdiğini resmi belgelerle görmek ister. Bu nedenle, şirket kaydı olmadan dijital POS hizmeti almak çoğu zaman mümkün olmaz.

Aksi başvurular genellikle reddedilir veya bireysel kullanımlarda oldukça kısıtlı seçenekler sunulur. Özellikle influencer’lar, sosyal medya üzerinden satış yapanlar veya freelance hizmet sunan kişiler için bu sistem oldukça avantajlıdır. Ancak genelde vergi levhasız POS sistemlerinde ödeme süresi daha uzun olabilir. Komisyon oranları ticari hesaplara göre bir miktar daha yüksektir. Maliye ile ilgili yükümlülükler yine de doğabilir.

En İyi Sanal POS Hangisi?

En iyi sanal POS firmasının hangisi olacağı, işletmenizin ihtiyaçlarına, işlem hacmine, entegrasyon altyapısına ve sektörel beklentilerinize göre değişiklik gösterir. Tercih edeceğiniz ödeme hizmeti sağlayıcısının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yetkilendirilmiş olması, güvenli ve yasal işlem altyapısı açısından büyük önem taşır. Bu nedenle iyi bir araştırma faydalı olacaktır. Ancak 2025 itibariyle bankalar haricinde Türkiye’deki güvenilir ödeme kuruluşlarından bazılarına ParamPOS, Paratika, Sipay, Aköde, Ödeal, PayTR gibi firmalar örnek verilebilir. Ancak “Hangi POS işletmeme daha uygun?” diyorsanız şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Yeni başlayanlar/Bireysel satıcılar: Shopier, Sipay, Vepara gibi hızlı kurulum ve düşük belge gereksinimi sunan sağlayıcılar tercih edilebilir.
  • Orta-büyük ölçekli işletmeler: PayTR, ParamPOS, Paratika gibi düşük komisyon oranları ile geniş entegrasyon seçenekleri sunan firmalar uygun olabilir.
  • Yüksek işlem hacmine sahip firmalar: Bankaların doğrudan sanal POS hizmetleri, uzun vadede daha düşük maliyetler sağlayabilir.

Sanal POS Ücretleri Ne Kadar?

POS hizmetleri genellikle ücretlidir. Bu ücretler; komisyon oranları, kurulum ve aylık kullanım ücretleri gibi çeşitli kalemlerden oluşur. Ancak, birçok ödeme kuruluşu kurulum ve aylık ücret talep etmeden, sadece işlem başına komisyon alarak hizmet sunmaktadır.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...